[TuT] Vytváření, otevírání psaní do ..... souborů

    Share
    avatar
    Kaczmi
    Moderátor

    Posts : 21
    Join date : 27.04.2011

    [TuT] Vytváření, otevírání psaní do ..... souborů

    Odoslať pre Kaczmi za Po máj 16, 2011 6:47 am

    Ahojky ..

    před chvílí jsem prohledal všechny TuTy, nevím jestli jsem se překlep bo co ale nikde tam nebyl TuT jak vytvářet soubory atd., tak to sem napíšu já Razz (kdyby to tu bylo pošlete link a já nebo nějaký mod to smaže).

    Takže, začneme funkcemi, co do toho patří, pak dole využití:

    fopen - Funkce, která otevře soubor
    fclose - Funkce, která zavře soubor
    fwrite - Můžeme něco zapsat do souboru ( musíme mít zvolenou cestu )
    fread - Můžete si přečíst, co se v daném souboru nachází
    fremove - Můžeme smazat soubor

    Využití:

    fopen
    :
    Jak jsem již napsal, funkce která otevře soubor ..
    Využijeme třeba takhle:
    kód:
    new File:log = fopen("soubor.txt",io_write);

    Popíšeme si funkce:

    Musíme mít v SF(ScriptFiles) vytvořený "soubor.txt"
    A teď, co je to io_write :
    To je funkce, která buďto otevře, nebo vytvoří nový soubor..

    Je jich víc , tady je máte:

    io_read - Můžete číst ze souboru
    io_write - Otevře nebo vytvoří nov soubor
    io_readwrite - Jestli soubor neexistuje, vytvoří nový ale když existuje tak z něho můžete číst
    io_append - Něco do souboru přidá, můžete jenom zapsat

    fclose:

    Funkce která zavře soubor, snad nemusím psát dlouhé romány ..
    kód:

    fclose(log);

    log - Proměnná, kterou jsme si vytvořili, můžeme i změnit (to je to new File:log...)

    fwrite:

    Tak, díky tomuto můžeme zapsat jak již pomocí inputtextu, či já už nevím čeho Very Happy

    Samozřejmě musíme určit do jakého souboru budem psát .. ale k tomu slouží fopen Smile

    fwrite(log,"bleble\r\n");

    log - Proměnná, kterou jsme si vytvořili, můžeme i změnit (to je to new File:log...)

    To udělá že zapíše do souboru kterého jsme si udělali "bleble" a toho \r\n si nevšímejte, to je funkce která udělá, aby se to nemačkalo do jednoho řádku

    fread:


    Ano, tohle je již těžší funkce k pochopení, ale kdo si toto přečte důkladně tak pochopí oč jde...

    Pomocí fopen si otevřeme soubor který chceme .. ale na fread už budem potřebovat i string:
    kód:
    new string[250];
    (nikdo neví kolik těch písmenek tam bude Very Happy, kdyžtak zmenšete dle libosti)

    pak si pomocí ostatních funkcí doděláme co udeme potřebovat .. můžeme otevřít pomocí dialogu třeba, to je fuk Very Happy

    názorná ukázka:
    Dáme třeba na příkaz
    Spoiler:
    kód:
    if(strcmp(cmdtext,"/ukaz",true)==0)
    {

        new string[250]; //uděláme si string
        new File:log = fopen("soubor.txt", io_read); // Otevře se soubor
        fread(log, string); Přečte co je v souboru
        fclose(log); // Uzavře soubor
        printf("%s",string); // Vypíše co přečetlo v souboru
        return 1;
    }

    Jasné ? Kdyby byli otázky hned pište
    fremove

    Smaže vybraný soubor ..

    kód:
    fremove("soubor.txt");

    Jednoduché ..

    ======================================================


    Takže, teď si ukážeme třeba jak na ten inputtext ..
    OnPlayerCommandText:
    Spoiler:
    kód:

    if(strcmp(cmdtext,"/bleble",true)==0)
    {
    ShowPlayerDialog(playerid,11468,DIALOG_STYLE_INPUT,"Napiš zprávu","Makej, nemám na tebe celý den","Odeslat","Zrusit");
    return 1;
    }
    OnDialogResponse:
    Spoiler:
    kód:
    if(dialogid == 11468)
    {
    if(response == 1)
    {
    if(strlen(inputtext))//jestli zadal nejaky text ..
    {
    new File:log = fopen("soubor.txt", io_write);//otevre
    new string[150];
    format(string,150,"%s\r\n",inputtext);
    fwrite(log,string);//napise
    fclose(log);//uzavre
    }else{
    SendClientMessage(playerid,VASEBARVA,"Nic jsi nenapsal");//kdyz nic nenapise
    }
    }
    }
    return 1;//nemusite davat return kdyz budete davat jeste nejaky dialog, kdyztak smaznete
    }
    avatar
    ylleron
    Admin

    Posts : 82
    Join date : 26.04.2011

    Re: [TuT] Vytváření, otevírání psaní do ..... souborů

    Odoslať pre ylleron za Po máj 16, 2011 7:12 am

    da sa ale File sa už moc nepouziva. Keď už tak je v mode dini, yini... inak za návod 8/10


    _________________
    Pripravujeme SexyCity
    * Sofistikovaný Gamemode s pokrocilimi funkciami a moznostami
    * Profesionalny administracni tym, ktory je vybrany s najlepsich hracov

    QWER
    Znalec

    Posts : 60
    Join date : 28.04.2011

    Re: [TuT] Vytváření, otevírání psaní do ..... souborů

    Odoslať pre QWER za Po máj 16, 2011 7:56 am

    Hm...
    fwrite sa práveže používa, dini, yini, mini, fini, DOF, SII, ... sú ini systémy... to je úplne niečo iné (z toho najzáťažovejší je paradoxne = najpoužívanejší (dini)) pretože keď dáš
    dini_SetInt("subor.txt","a",50);
    Tak to otvorí súbor "subor.txt" , nájde medzi všetkými riadkamy a a potom hodnotu za "=" prepíše na 50 a zavre súbor, Tak keď máš 20 vecí pod sebou, tak to vždy urobí
    otvorí súbor
    nájde riadok
    prepíše
    zatvorí
    otvorí
    nájde riadok
    prepíše
    zatvorí
    .... 20x
    btw
    kód:
    stock  fcreate(subor[]) {
       new File:file;
       if(fexist(subor)) return 0;
       file=fopen(subor,io_write);
       fclose(file);
       return 1;
    }
    darček

    k návodu, nevysvetlil si veci ako čítanie to najpodstatnejšie (resp. najťažšie)...
    avatar
    ylleron
    Admin

    Posts : 82
    Join date : 26.04.2011

    Re: [TuT] Vytváření, otevírání psaní do ..... souborů

    Odoslať pre ylleron za Po máj 16, 2011 9:08 am

    čiže yini zapisuje do suboru hned a iba raz otvori a zatvori ?


    _________________
    Pripravujeme SexyCity
    * Sofistikovaný Gamemode s pokrocilimi funkciami a moznostami
    * Profesionalny administracni tym, ktory je vybrany s najlepsich hracov

    QWER
    Znalec

    Posts : 60
    Join date : 28.04.2011

    Re: [TuT] Vytváření, otevírání psaní do ..... souborů

    Odoslať pre QWER za Po máj 16, 2011 7:21 pm

    yini je dobrý v tom že to urobí

    otvoríš
    zapíšeš 1 informáciu
    zapíšeš 2 informáciu
    zapíšeš 3 informáciu
    zapíšeš 4 informáciu
    zapíšeš 5 informáciu
    zapíšeš 6 informáciu
    zapíšeš 7 informáciu
    zavreš

    čo pri dini pri každom zapísaní to osobitne otvorí a zatvorí...
    avatar
    ylleron
    Admin

    Posts : 82
    Join date : 26.04.2011

    Re: [TuT] Vytváření, otevírání psaní do ..... souborů

    Odoslať pre ylleron za Po máj 16, 2011 9:05 pm

    hej šak to som myslel Smile


    _________________
    Pripravujeme SexyCity
    * Sofistikovaný Gamemode s pokrocilimi funkciami a moznostami
    * Profesionalny administracni tym, ktory je vybrany s najlepsich hracov

    QWER
    Znalec

    Posts : 60
    Join date : 28.04.2011

    Re: [TuT] Vytváření, otevírání psaní do ..... souborů

    Odoslať pre QWER za Po máj 16, 2011 10:16 pm

    jj... asi spravím vlastný ini systém Very Happy keď sa mi bude chcieť Very Happy
    avatar
    ylleron
    Admin

    Posts : 82
    Join date : 26.04.2011

    Re: [TuT] Vytváření, otevírání psaní do ..... souborů

    Odoslať pre ylleron za Ut máj 17, 2011 12:52 am

    bolo by super Smile by som nepohrdol nakolko robim veznicu a snazim sa optimalizovat


    _________________
    Pripravujeme SexyCity
    * Sofistikovaný Gamemode s pokrocilimi funkciami a moznostami
    * Profesionalny administracni tym, ktory je vybrany s najlepsich hracov

    Sponsored content

    Re: [TuT] Vytváření, otevírání psaní do ..... souborů

    Odoslať pre Sponsored content


      Práve je Po október 22, 2018 8:23 am